Чернігівський ліцей з ПВФП оголошує черговий набір 2024 року. Прийом документів з 01.03.24 по 31.03.24 р. (дивись витяг з правил прийому) м.т. для довідок0972810826


Лейтенант Юрченко Андрій Вікторович народився 12 грудня 2001 року в місті Чернігів. Закінчив Чернігівський колегіум №11 та вступив до Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Займався дзюдо з 6 років. У 2019 році вступив до Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. 24 серпня 2021 року нагороджений пам’ятною відзнакою – медаллю «УЧАСНИК ВІЙСЬКОВОГО ПАРАДУ».

У лютому-березні 2022 року стояв на захисті Києва. 2023 року здобув диплом бакалавра Національної Академії Сухопутних Військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та отримав військове звання «лейтенант». Після закінчення Академії продовжив службу у складі одного з підрозділів військової частини А4674. В складі зведеного артилерійського підрозділу, як одного з кращих фахівців артилеристів, його було направлено на курси до Королівської школи артилерії Об’єднаного Королівства Великобританії для навчання та освоєння іноземних зразків артилерійського озброєння та техніки, які Андрій успішно завершив 24.03.2023 року.

Попри вік, командування довірило молодому офіцеру посаду командира самохідної артилерійської батареї. І вже з 1 травня 2023 року підрозділ під командуванням лейтенанта Андрія Юрченка прийняв бойове хрещення на самохідних артилерійських установках AS-90 в боях за місто Бахмут. Майже місяць самохідна артилерійська батарея під командуванням лейтенанта Юрченка брала участь у боях, вражаючи живу силу, озброєння та техніку противника, підтримуючи артилерійським вогнем підрозділи штурмовиків, та воїнів-десантників. За успішне виконання бойових завдань, та проявлену мужність був представлений до нагородження нагрудним знаком «Срібний хрест». За плечима молодого командира батареї також залишились бої за населені пункти: Оріхів, Роботине, Вербове. За особисті заслуги у забезпеченні обороноздатності України, зразкове виконання військового та службового обов’язку, виявлені при цьому честь та доблесть, командуванням військової частини було направлено подання на нагородження його відзнакою Президента України «Іменна вогнепальна зброя». Загинув 30 серпня 2023 року під час виконання бойового завдання на Запорізькому напрямку. Попрощалися з воїном в Катерининській церкві, поховали на кладовищі Яцево.